Just the start…

Zes maanden geleden was het dan zover, de start van mijn Traineeship bij Profit4SF en als het goed is het begin van mijn carrière als Salesforce Consultant. Samen met drie andere Trainees begon het voor ons vier maanden durende Traineeship, waarbij wij opgeleid zouden worden tot Salesforce Consultant.

Het Traineeship Salesforce Consultant is onder te verdelen in vier “hoofd” werkzaamheden, waar je gedurende de week altijd wel een groot deel van jouw tijd aan besteed:

  • Business Consultancy – College
  • Gastsprekers
  • Certificatie – Salesforce Administrator
  • Projecten
Business Consultancy

Tijdens het Traineeship word je opgeleid tot Salesforce Consultant. Een belangrijk onderdeel daarvan is het kunnen doorgronden van de (bedrijfs)processen die er zijn bij de klant. Binnen Profit4SF wordt veel aandacht besteed aan het vak (Business) Consultancy, zodat een Consultant als sparringpartner kan dienen voor de klant. Het trainen in het vak Consultancy gebeurd door middel van theorie en veel praktijkvoorbeelden. Zo worden er elke week wel enkele rollenspellen gedaan, waarbij er met feedback aan de minder sterke punten van de Trainee gewerkt kan worden.

Gastsprekers

Binnen Profit4SF lopen er veel ervaren Salesforce Consultants rond, met ieder zijn/haar specifieke specialisaties. Bijna iedere week komt één van deze Consultants hierover iets vertellen. Zo staat er de ene week een Consultant iets te vertellen over Service Cloud en de andere week iets over CPQ. Maar het blijft niet alleen bij de Clouds, zo worden er ook Consultants uitgenodigd om specifiek over bepaalde materie te vertellen, denk bijvoorbeeld aan Security of Automatiseringen. Op die manier wordt er aan elk facet van Salesforce aandacht besteed, wat niet alleen voor jouw kennis van waarde is, maar ook voor jouw carrièrepad binnen Salesforce. Hierdoor kun je al snel bepalen in welke Cloud of Clouds je je wil gaan specialiseren en wat het beste bij jou past.

Certificatie – Salesforce Administrator

Salesforce biedt veel verschillende soorten certificaten. De basis hiervoor, voor een Salesforce Consultant, ligt bij de certificering als Salesforce Administrator. Voor dit certificaat dien je alle basis Salesforce Admin vaardigheden te bezitten. Dit wordt door Salesforce getoetst door middel van een multiple choice examen van 60 vragen, waarin alle facetten van het Salesforce platform voorbijkomen.

Om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden wordt hier breed aandacht aan besteed door de colleges en het maken van Trailheads. Met deze Trailheads kun je op een interactieve manier de mogelijkheden van Salesforce leren en begrijpen. Ook kun je badges en punten verdienen. De badges geven weer hoeveel modules je binnen Salesforce hebt afgerond en hoeveel punten je daarbij hebt verdiend. Naarmate je meer badges en punten verzameld, krijg je daar ook een bepaald level voor. De modules bevatten naast vragen ook opdrachten die uitgevoerd moeten worden binnen jouw eigen Salesforce-omgeving (Trailhead Playground).

Projecten

Tijdens het Traineeship Salesforce Consultant word je ook betrokken bij de eerste projecten. Daarbij werk je samen met een ervaren Salesforce Consultant aan een project om zo de eerst stappen te maken als Salesforce Consultant.

En nu?

Zes maanden geleden begon ik zonder enige kennis van Salesforce aan het Traineeship Salesforce Consultant en was het voor mij echt een sprong in het diepe. Ik had niet verwacht mij zo snel te kunnen ontwikkelen, zelfs nu nog leer ik elke dag weer iets nieuws.

Nu enkele certificaten, Trailheads, projecten en gezellige teamuitjes verder, ben ik blij dat Profit4SF mij de kans heeft geboden om dit Traineeship te volgen. Het is/was voor mij de ideale mix als voorbereiding op het echte werk als Salesforce Consultant. Binnen Profit4SF krijg je de juiste begeleiding en mogelijkheden om je te ontwikkelen, niet alleen tijdens het Traineeship maar ook daarna.

En mocht je er niet uitkomen of vastlopen, dan staan collega’s altijd klaar om je te helpen!

Tom Possel

     

   

+ +